Deel 3 post-COVID klachten en wat te doen.

Auteur: Rodi Kosterman fysiotherapeut, orthomoleculair adviseur en Klinische Psycho-Neuro-Immunoloog i.o. mede eigenaar Broeders ijsbaden.

Doel: Duidelijkheid scheppen in de chaos wat betreft post covid klachten.

Deel 3 post-COVID klachten en wat te doen.

In dit deel wil ik uitleg geven over de secundaire klachten die kunnen ontstaan na COVID-19. Denk hierbij aan haar uitval een slechte huid en overgewicht.

In deel 1 en 2 leg ik wat uit over suikers en de problemen die suikers kunnen veroorzaken, waaronder één probleem overgewicht is. Maar het vetweefsel kan ook via een andere route toenemen, dit is dezelfde route die voor haar uitval zorgt en een slechte huid (let op er zijn veel meer werkingsmechanismen als dat ik nu hier beschrijf).

De schildklier is een orgaan van toestemming, het verbrand vetweefsel voor energie en dit houdt ons warm, het produceert schildklier hormonen die zorgen voor groei en ontwikkeling van weefsel. Dit heeft vanuit evolutionair oogpunt allemaal het doel om te overleven en reproduceren (libido problematiek en andere klachten ten gevolgen van o.a. stress en immuun problematiek laat ik in dit stuk buiten beschouwing).

Als de schildklier niet goed werkt zien wij dit vooral terug in huid, haar en het niet meer goed kunnen thermo reguleren (warm of koud zijn wat daadwerkelijk past bij de omgeving). Echter net zoals je huid of haar achteruit kan gaan kunnen je interne organen dit ook. Dit merk je aan de mogelijke wijdverspreide klachten.

Als je immuunsysteem chronisch actief is heeft het zoals eerder vermeld (zie deel 1 en 2) suikers (ENERGIE) nodig om actief te zijn. Zijn de eerste acties van je immuunsysteem niet voldoende om genoeg energie voor zich te winnen of moet je immuunsysteem steeds harder werken omdat je steeds meer klachten krijgt, dan kan hij overgaan op een extra strategie om energie te winnen. Het overnemen van je schildklier zodat er meer Rt3 (tegenstrijdig schildklier hormoon) wordt geproduceerd. De schildklier verliest zo zijn eindfuncties, waardoor vet niet meer optimaal verbrand wordt en ontwikkeling van huid, haar en interne organen komen op een laag pitje. Overgewicht, haar uitval, een slechte huid zijn het gevolg, dit in dienst om energie aan het immuunsysteem te geven.

Met als gevolg weer een vicieuze cirkel die in gang gezet wordt. Want teveel vetweefsel zet je immuunsysteem weer aan. De huid, maar ook de rest van je slijmvlieslagen, zijn DE beschermlaag om rottigheid buiten te houden. Als de buitenwereld (toxines/gifstoffen, geïndustrialiseerde voedingsproducten en/of stofjes deo, crèmes, douche gel, etc ) binnen komt dan is dit weer een trigger voor immuun activatie.

Als we ons dan kwetsbaar gaan voelen en ons beetje bij beetje gaan afzonderen dan gaat het mentale stuk ook een rol mee spelen. Alleen zijn of eenzaam zijn betekent beide kwetsbaar zijn. Misschien voelt iemand dit zelf niet zo, maar voor je lichaam is dit wel zo. Evolutionair heeft de mens altijd in groepen geleefd. De back up was en is noodzakelijk voor een goed werken immuunsysteem.

Het hoeft aan het begin niet veel te zijn. Een telefoon gesprek is genoeg. Als je meer op krachten komt door een stap-voor-stap methode te gebruiken kan je later meer gaan afspreken met vrienden. Het bij elkaar zijn, plezier hebben, het krijgen van een knuffel doet WONDEREN. Vriendschap en warmte produceert serotonine. Door serotonine voel je je gelukkig en het is een groeihormoon. Mede door deze twee functies reguleert het je stress as en je immuunsysteem.

Vriendschap en warmte worden de laatste tijd zwaar onderschat. Ga hier ook stap voor stap mee aan de slag en kijk  na een jaar terug (neem wel je tijd. Mijn adviezen zijn duurzaam, het zijn geen quick win adviezen) om te zien wat je bereikt heb.

 

Rodi Kosterman:
Voor meer informatie of een afspraak voor coaching/behandeling kan je mij een privé bericht sturen of direct bellen op 0683993690.
Voor meer informatie over koude training kan je kijkje nemen op www.ijsbaden.com of contact opnemen via broeders@ijsbaden.com

Winkelwagen
Scroll naar boven