Deel 4 post covid klachten en wat kun je doen.

Deel 4 post covid klachten en wat kun je doen.

In dit laatste deel wil ik wat adviezen geven over voeding en de mogelijkheid tot suppletie.

In deel 1 en deel 3 heb ik wat verteld over de darm, de huid (inclusief slijmlagen) en dat het belangrijk is om alle rottigheid buiten de deur te houden. Onze slijmlagen en de huid zijn barrières die sterk moeten zijn. De slijmvliezen zijn opgebouwd uit complexe suikermoleculen en eiwitten. Als de slijmvliezen goed dik zijn is dit een warm nest voor ons goede microbioom (o.a. bacteriën waar wij wat aan hebben). Dit zorgt o.a. voor immuuntolerantie, productie van hormonen, vitamines en energie stofjes om als tezamen een signaal af te geven dat onze barrière goed genoeg is en het immuunsysteem niet constant hoeft te reageren.

Helaas eten we tegenwoorden te veel eenvoudige suikers zoals, pasta’s, brood, aardappelen, rijst, zoet broodbeleg, snacks, frisdranken en dergelijke producten. Ook redden we het vaak niet om aan onze eiwit behoefte te voeden (die kan variëren van 1 tot 2.5 gram per kg lichaamsgewicht. Laten we voor het gemak 2 gram per kg lichaamsgewicht nemen bij iemand die ziek is met een lichaamsgewicht van 70 kg. Dan zit je op 140 gram eiwitten die je nodig hebt per dag).

De invloeden van teveel zoogdieren vlees en zuivel, het eten van peulvruchten, tarwe het drinken van alcohol en frisdrank laat ik buiten beschouwing. Maar deze hebben ook invloed op de darm slijmvliezen.

In bovenstaand scenario heeft de slijmlaag geen goede voeding om zichzelf sterk te maken. Dit is zonde want juist de slijmlaag in de longen heeft onder hevig vuur gestaan tijdens de acute fase van het gevecht tussen COVID-19 en je immuunsysteem. De slijmvliezen wil je juist weer stevig maken, zodat andere micro-toxines (kleine bacteriën, virussen en andere giftige stofjes) niet zomaar binnenkomen en weer een aanval van je immuunsysteem provoceren. Dit geld ook voor de rest van je spijsverteringsorganen (van mond tot kont). Je darm is een bijzonder deel, het is een doorgang voor nutriënten (voedingsstoffen), maar de bewaking moet stevig en scherp zijn om geen extra rottigheid mee naar beginnen te laten komen. Beeld nu eens een kasteelmuur in, waarbij de muur je slijmvlieslaag is en de boogschieters  op die muur je goede microbioom. Lactoferrine, een belangrijke stof waar ik bij het stukje suppletie nog wat over zal vertellen. Dit zijn de ridders aanwezig in het kasteel. Als je daarbij nog een super fitte tovenaar Merlijn kan plaatsen als verdediging dan komt er bijna geen rottigheid meer binnen (de tovenaar Merlijn staat figuur voor je slaaphormoon melatonine. Voldoende afgegeven melatonine ondersteund de heling op vele gebieden en is dus extreem van belang voor je herstel).

Met andere woorden: zorg voor een goed slaap-waak ritme, eet complexe suikers zoals; champignons, appels, mango, groentes en dan vooral de stammen van de broccoli en bloemkool, zoete aardappel, bieten, pastinaak, etc en eet voldoende eiwitten uit vis, kip, eieren, noten en zaden/pitten en af en toe zoogdierenvlees. Heb je last van je darmen, begin dan met warme producten en wacht bijvoorbeeld nog even met de rauwkost.

Let op: Het mircobioom (de boogschieters) staan in nauw verband met je brein en de rest van je lichaam. Voeding kan soms ingezet worden als medicijn, maar puur alleen voeding aanpassen schiet vaak tekort.

Het gaat om het totale plaatje uit deel 1,2,3 en 4, waarbij er nog veel meer werkingsmechanismes een rol mee spelen die bij elk individu weer op een andere manier of in een andere volgorde aangepakt dient te worden.

Het laatste stuk waar ik graag nog wat advies over zou willen geven, is het stukje suppletie. Dit is een stukje wat gevoelig kan gaan liggen, want wanneer heb je wat nodig en er zijn zoveel merken en zoveel stofjes die je tot je kan nemen middels suppletie.

Allereerst begin je met voldoende gezonde voeding. Maar het kan zeker zijn dat door de klachten die je hebt, je immuun activiteit zo overactief is, dat je niet voldoende uit voeding kan halen. Bloed onderzoek naar bijvoorbeeld genoeg zink, vit b12, etc kan hierin een uitkomst zijn.

In de basis zal ik altijd een goede omega 3 adviseren. Omega 3 heeft veel positieve eigenschappen waarvan één het remmen van je immuun activiteit is. Let op, net zoals ik bij voeding al aangaf. Omega 3 alleen is NOOIT effectief genoeg.

Zink speelt een belangrijke rol in het goed laten functioneren van je stress systeem, je schildklier systeem (zie deel 3) en nog veel meer.

Lactoferrine is weliswaar een duur supplement, maar een geweldig supplement vanwege zijn ijzerbindende capaciteit (ijzer is namelijk voeding voor bacteriën en virussen en wil je dus niet teveel in je bloedbaan hebben) en zijn vermogen om aan te haken aan bacteriën en virussen zodat deze sneller onschadelijk gemaakt kunnen worden. Zie lactoferrine als de beste vriend van je immuunsysteem ???? of een goede verdediging die ervoor zorgt dat de keeper een makkie heeft tijdens die ene wedstrijd. Lactoferrine is een lichaamseigen stof en je maakt het ook zelf aan door uitdagingen aan te gaan, alleen heb je soms tijdelijke een hoge dosis nodig om de wedstrijd te winnen.

Het laatste supplement wat zijn waarde heeft bewezen is NAC (n-acetyl cysteïne). NAC beschermt o.a. weefsels tegen beschadiging. Beeld je het acute gevecht in tussen COVID-19 en jou immuunsysteem. Je immuunsysteem heeft vooral met bommen gegooid i.p.v geschoten met scherpschutters, waarvan het gevecht waarschijnlijk nog gaande is (zie deel 1,2 en 3).  Zo ontstaat er veel bijkomende schade. Deze bijkomende schade activeert dan al de zoveelste vicieuze cirkel waardoor je immuunsysteem actief blijft. NAC heeft een grote bijdrage bij het aanpakken van deze bijkomende schade. NAC heeft nog een extra eigenschap. Lactoferrine is niet de enigste ridder in het kasteel. Ook NAC zorgt voor een extra verdediging, zodat echt bijna geen rottigheid meer door je slijmvlieswand kan komen ????

Ik hoop dat met het lezen van dit stuk (deel 1,2,3 en 4) duidelijk is geworden dat het gaat om meerdere werkingsmechanismes en dat geen enkele behandeling op zichzelf effect genoeg kan zijn voor genezing. Het gaat om een totaal pakket (in de klinische psycho-neuro-immunologie noemen we dat film geneeskunde) welk je met een stap-voor-stap plan kan aanpakken. Ik zeg niet dat deze vier delen voor iedereen DE oplossing gaat bieden, het blijft natuurlijk wel maatwerk. Maar ik hoop wel dat veel mensen duidelijkheid hebben gekregen, een beetje rust en dat ze kunnen starten met stap 1 op weg naar herstel.

P.s. Het is alleen maar goed om dit bericht te delen. Ik hoop via deze weg een aantal mensen te kunnen helpen die nog lopen met vragen en helaas nog geen richting hebben naar herstel.

 

Rodi Kosterman
Voor meer informatie of een afspraak voor coaching/behandeling kan je mij een privé bericht sturen of direct bellen op 0683993690.
Voor meer informatie over koude training kan je kijkje nemen op www.ijsbaden.com of contact opnemen via broeders@ijsbaden.com

Winkelwagen
Scroll naar boven