Onderhoud ijsbad

Opstarten

Gefeliciteerd met je nieuwe ijsbad! Omdat wij ijsbaden van natuurlijk materiaal gebruiken is er een kleine gebruiksaanwijzing. Het bad moet namelijk eerst zelf zorgen dat het waterdicht is. Wij gebruiken geen kunstmatige middelen hiervoor.

De eerste periode moet je nieuwe ijsbad langzaam gevuld worden met water om het hout te laten werken en uitzetten. Het hout zal het water opnemen en uitzetten waardoor de ton stevig en waterdicht wordt. In het begin is het bad nog niet waterdicht. Nadat het bad gevuld is met water zal het water door de kieren naar buiten druppelen. Het is belangrijk dat je het water langzaam aanvult. Idealiter zet je een tuinslang zachtjes aan (druppelend) zodat het water constant wordt aangevuld. Binnen een korte periode zet de ton uit en neemt het druppelen af, de ton wordt dan langzaam waterdicht. Schrik niet als er nog steeds enkele kiertjes lekken. Dit vult zich vanzelf op met natuurlijk ‘vuil’. Is het gaatje dermate groot dat natuurlijk vuil dit niet vult? Gebruik dan de deuvel (het vul-houtje),zaagsel of vulmiddel. Zie het stukje hieronder: “Zorg voor je ijsbad.”

Wij zeggen hierboven “een periode” in plaats van enkele dagen of weken. Het verschilt namelijk erg in welk moment van het jaar je het ijsbad hebt gekocht, welke omstandigheden het bad buiten staat etc. In een warme zomer met droge nachten duurt het langer voor een bad waterdicht is, dan bij regenachtige dagen in de herfst. Zolang je maar vooruitgang ziet (steeds minder lekkage) gaat het goed en zal je ijsbad langzaam waterdicht worden.

 

E-book koude training

Ontdek de voordelen van koude therapie voor een sterk en gezond lichaam

Verkleuring en afgeven van kleur

De ijsbaden zijn onbehandeld en zullen met de natuurlijke omstandigheden verkleuren. Dit heeft geen invloed op de waterdichtheid en duurzaamheid van het bad. Nadat de ijsbaden voor het eerst gevuld worden, zal het hout gaan verkleuren en afgeven. De kans is groot dat het hout een kleur afgeeft in het water (wordt donker) en op de ondergrond waar het op staat. Het water onttrekt olie uit het hout. Na enkele keren het water te verversen zal het steeds langer helder blijven.

Als het bad op een houten vlonder of stenen terras staat, zal een verkleurde kring ontstaan. Ons advies is om de ton op een onderzetter te zetten om verkleuring van de ondergrond tegen te gaan. Let op. Na regen zal het regenwater de verkleuring van het hout absorberen en druppelen op de ondergrond. In het begin kan dus alsnog een verkleurde kring ontstaan op de ondergrond. Ook natgeregende ijsbaden kunnen kringen veroorzaken op het hout, de stalen banden en eventueel de ondergrond waar ze op staan. Dit komt door het zuur dat uit het hout ontsnapt. Hier is niets aan te doen, dit gebeurt ook bij vaten die behandeld zijn met lijnolie of beits. Deze donkere kleuren lijken op roest maar zullen na verloop van tijd ook weer van de banden af regenen en ook de vlekken uit de ondergrond zullen weer verdwijnen. Nadat het zuur uit het hout gespoeld is, vinden deze verkleuringen niet meer plaats. Advies om de verkleuring op de ondergrond tijdig schoon te maken om absorptie van deze kleur tegen te gaan. Doe je dit later, is de ondergrond wel schoon te krijgen maar kost dit meer moeite.

 

Als je het bad leeg laat staan, zal het hout weer gaan krimpen. Er komen dan weer kieren tussen de houten latjes. Wil je het bad weer gaan gebruiken, vul deze dan enkele dagen van tevoren weer met water en vul dit steeds aan zodat het hout zich weer kan vullen met water en uit gaat zetten. Wij adviseren een ijsbad niet te lang zonder water te laten staan. Het verschilt sterk per weersomstandigheden hoe erg het hout kan gaan werken.

 

Ga direct aan de slag voor een gezonde en fitte leefstijl!

Wil je nog een stap verder en werken aan een gezonde en fitte leefstijl? Check onze online cursussen in onze online academie en leer nog veel meer over een gezonde en fitte leefstijl.

Zorg voor je ijsbad

De eikenhouten ijsbaden blijven waterdicht als het hout vochtig blijft. Zorg er daarom voor dat er altijd wat water in het bad blijft staan. Is het bad toch droog komen te staan dan kan hij op de naden wat lekken als er weer water in komt. Als het hout zich weer volzuigt met water kan het bad weer waterdicht worden. Als een bad ouder wordt en hij blijft lekken op een naad kan je een hand heel fijn zaagsel in het water houden. Het zaagsel trekt dan met de stroom van het water mee naar de plaats waar het lekt en kan de naad weer afdichten. Je kan ook het bad goed op laten drogen en de naad (aan de binnenkant) insmeren met siliconenkit. Dit zorgt ook voor een goede afdichting. Lekt een bad op een noest, dan kan je deze het beste uitboren en hier een passende deuvel in doen. Zet hem vast met houtlijm, laat het goed drogen en vrees hem eventueel af.

LIVE WORKSHOP VOLGEN?

Wil je nog een stap verder en onder professionele begeleiding een ijsbad ervaring ondergaan? Kijk dan naar onze live workshops. Van een ijsbad introductie event tot next-level masterclasses.

Hygiëne

De eikenhouten ijsbaden zijn een natuurlijk product. Er zal natuurlijk vuil ontstaan. Verwissel met enige regelmaat het water in het ijsbad voor optimale hygiëne. De regelmaat van verschonen verschilt per situatie. Invloeden: staat de ton droog; is het warm buiten; wordt hij regelmatig gebruikt. Eventueel gebruik van een blokje chloor kan de gebruiksduur van een gevuld bad verlengen.

 

Vragen of advies

De Broeders vinden het belangrijk dat je een optimale koude training en vooral met veel plezier ervaart. Heb je vragen over koude training, wil je tips of advies? Neem gerust op met de Broeders en wij helpen je graag!

Heb je nog vragen? Bel of mail gerust. Veel plezier met je ijsbad en koudetraining!

De BROEDERS
www.ijsbaden.com
broeders@ijsbaden.com

Winkelwagen
Scroll naar boven