Auteur: Rodi Kosterman fysiotherapeut, orthomoleculair adviseur en Klinische Psycho-Neuro-Immunoloog i.o. mede eigenaar Broeders ijsbaden.
Doel: Duidelijkheid scheppen in de chaos wat betreft post covid klachten.
Deel 2: Post-COVID klachten en wat te doen.
In deel 1 heb ik wat uitleg gegeven over de werkingsmechanismes van een aantal klachten die vaak voorkomen bij het post-COVID syndroom en wat je hiertegen zou kunnen doen. Wat ik nogmaals wil herhalen is dat sommige werkingsmechanismes voor het ontstaan van post covid klachten zeer complex zijn en dat de klachten individueel kunnen verschillen. De adviezen die ik heb gegeven in deel 1 en die ik zo ga geven in deel 2 zijn universeel maar zijn nog geen maatwerk!
In deel 1 kan je lezen dat een chronisch actief immuunsysteem voor een suiker problematiek kan zorgen welk een vicieuze cirkel kan veroorzaken. Het suiker probleem gaat helaas veel verder dan wat ik bij deel 1 heb uitgelegd.
Teveel suiker in een cel kan via productie van vocht leiden tot cel schade. Elke cel heeft transport kanalen voor suiker opname. Bij de spieren wordt dit gereguleerd door insuline, je hebt (deels) insuline nodig om suiker op te nemen in de spiercel, je diafragma (ademhalingsspier) heeft deze regulering niet. De spier is van je geboorte tot je dood, dag en nacht namelijk actief. Suikers mogen zonder rem de spiercellen van je ademhalingsspier binnen omdat deze altijd verbrand worden voor energie. Het grote probleem is het volgende: vanwege een chronisch geactiveerd immuunsysteem, een westerse leefstijl (laten we het even houden bij teveel zitten en veel brood, pasta’s, rijst, aardappel, snoep, zuivel, fris, snoep en koek) en een mogelijk beschadigd ademhalingsspier door COVID-19, hebben we teveel suikers in onze bloedbaan, die door de schade en/of hoge activiteit van de ademhalingsspier naar zijn spiercellen toe getrokken wordt. Er is bij deze spier dus geen controle op de opname, waardoor de cellen in de ademhalingsspier meer suikers opnemen dan nodig is, extra vocht is dan het gevolg en dit kan weer zorgen voor meer schade in de ademhalingsspier (als de cellen te vol zitten met vocht komt de rest van de cel functie in bedrukking met uiteindelijk cel schade/dood tot gevolg). Met het gevolg dat ademhalen nog moeilijker wordt en er weer een vicieuze cirkel is geactiveerd.
Het eten van minder suikers (koolhydraten), intermittent fasting en zo snel als mogelijk je immuunsysteem reguleren waar dat wel praktisch mogelijk is, is een prima interventie op weg naar herstel.
Hiermee kan ik ook de link maken naar het verschil tussen sporten en bewegen. Helaas krijgen mensen met post-COVID klachten nog steeds het advies om hun conditie op te bouwen en te gaan sporten… NIET DOEN! Je over belast (een mogelijk beschadigde) ademhalingsspier, je gaat ook niet rennen als je net door je enkel bent gegaan. En zoals in deel 1 uitgelegd is, zijn je spieren, via een chronisch actief immuunsysteem een soort van functioneel op minder actief gezet, ga je hier door heen dan zal je de dag na je training een terugslag krijgen. Extreem vermoeid, meer pijn klachten tot soms zelfs een ziek gevoel als gevolg. Doe je dit keer op keer dan ben JIJZELF onderdeel van één van de vicieuze cirkels.
Begrijp me niet verkeerd. Bewegen is super goed. Je moet je spieren actief houden en je bindweefsel sterk en soepel, j spieren zijn klieren en scheiden hormonen uit die je immuunsysteem kunnen reguleren, maar bewegen is anders dan sporten!
Ik hoop dat diegene met post-COVID klchten hier wat mee kunnen, dat dit wat duidelijkheid geeft en via deze tips al wat verlichting kan geven door een iets minder actief stress-systeem.
Pak het stap-voor-stap op en neem je tijd.
Rodi Kosterman:
Voor meer informatie of een afspraak voor coaching/behandeling kan je mij een privé bericht sturen of direct bellen op 0683993690.
Voor meer informatie over koude training kan je kijkje nemen op www.ijsbaden.com of contact opnemen via broeders@ijsbaden.com