Deel 1: Post-COVID klachten en wat te doen

Auteur: Rodi Kosterman fysiotherapeut, orthomoleculair adviseur en Klinische Psycho-Neuro-Immunoloog i.o. mede eigenaar Broeders ijsbaden.

Doel: Duidelijkheid scheppen in de chaos wat betreft post covid klachten.

Deel 1: Post-COVID klachten en wat te doen

Heb jij nog steeds post-COVID klachten en veel vragen die onbeantwoord blijven, waardoor je het gevoel hebt dat je geen stappen kunt maken voor je herstel? Met dit stuk wil ik een aantal tips geven voor mensen met aanhoudende klachten. Let op, de aankomende adviezen zijn universeel en zijn bedoeld om je de goede richting op helpen. Post-COVID klachten zijn erg complex en bij iedereen weer net wat anders, dus maatwerk voor goed effect is wel vereist!

Een aantal belangrijke spelers zijn de darmen en de darmbacteriën, de longen en het immuunsysteem. Deze elementen zijn redelijk goed te behandelen met leefstijl interventies, zoals ademtraining (de diepe rust ademhaling en zuurstof tekort training), intermittent fasting i.c.m. gezonde voeding en verschillende methodes om het immuunsysteem weer in het gareel te krijgen zoals bijvoorbeeld koude training (ijsbaden: www.ijsbaden.com).

COVID-19heeft o.a. een negatieve invloed op de longen, dit leidt tot zuurstof tekort wat zorgt tot het te lang activeren van je immuunsysteem. Ook heeft COVID-19via directe maar ook indirecte routes invloed op je darmen en darmbacteriën, waardoor bepaalde bacterie stammen de overhand kunnen krijgen en een stofje gaan produceren (D-lactaat) die o.a. een veroorzaker is van brainfog.

Tot slot speelt het stress-systeem een grote rol mee. Het is wat kort door de bocht, maar je zou kunnen zeggen dat COVID-19voor een soort interne post-traumatische-stress-syndroom heeft geactiveerd waardoor, elke activatie van je klachten ervoor zorgt dat je alarmcentrale weer afgaat en je stress systeem weer op AAN springt. Dit heeft vooral tijd en rust nodig.

Zowel het chronische zuurstof tekort, de brainfog en het te snel aangaan van je stress systeem zorgen voor een constante activering van je immuunsysteem. Dit is een constante interne stressor die elke keer  weer een trigger is voor een immuun activatie….. hier hebben we een hardnekkige vicieuze cirkel.

Wat voor veel mensen onbekend is, is dat een actief immuunsysteem vooral suiker nodig heeft om actief te zijn. Het immuunsysteem zal er alles aan doen om suikers naar zichzelf toe te trekken. Dit doet hij o.a. door de darmwand meer te openen (waardoor helaas ook weer meer rottigheid mee naar binnen kan en de darm zelf wordt dan kwetsbaarder en kwetsbaarder), er ontstaat suikerdrang en je immuunsysteem blokkeert suiker opname bij de spieren. Hierdoor krijgen je spieren minder suikers voor activiteit, wat zorgt voor minder energie, bewegen verloopt moeizamer en je vetpercentage neemt toe, welke helaas WEER  triggers zijn voor immuun activatie.

Zoals je kan lezen verval je van de ene vicieuze cirkel in de andere. Helaas zijn de meeste therapeuten opgeleid met een enkele bril. Het gaat hier echt om de samenhang van het totale systeem.

Mijn advies is het maken van een ‘stap voor stap’ plan,  waarbij je begint met de behandeling die het grootste effect kan hebben op de werkingsmechanismes die de post covid klachten in stand houden en natuurlijk de behandeling die het beste bij jou past en praktisch uitvoerbaar is.

Zoals aan het begin al vermeld is, zijn ademtrainingen, zoals zuurstof tekort training en de rust ademhaling, intermittent fasting i.c.m. gezonde voeding en koude trainingen een aantal top interventies om in te breken op de vicieuze cirkels die nu constant afgaan.

Vergis je niet in de kracht van educatie. Het kunnen plaatsen waarvan je klachten vandaan komen en het voelen van steun (een vriend/vriendin of je therapeut) zorgt voor het laten afnamen van je stress-as, toename van groei hormonen en dus het verminderen van immuun activiteit ????

Rodi Kosterman:
Voor meer informatie of een afspraak voor coaching/behandeling kan je mij een privé bericht sturen of direct bellen op 0683993690.
Voor meer informatie over koude training kan je kijkje nemen op www.ijsbaden.com of contact opnemen via broeders@ijsbaden.com

Winkelwagen
Scroll naar boven